Asociatia Culturala Mileniul 3

Asociatia Culturala Mileniul 3 din Rosiorii de Vede este fondata de un grup de iubitori de literatura si alte arte, care incearca sa lupte impotriva eliminarii lecturii dintre preocuparile omului contemporan.


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Misiuni de sacrificiu - Grupul 1 Vanatoare in apararea teriotoriului national (aprilie-iunie 1944)

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Inca de cand am aterizat la Rosiorii de Vede, sa tot fie vreo 30 de ani, am auzit vorbindu-se in oras despre locul numit “aeroport” si despre vorba filmului, acei oameni minunati care zburau de acolo. Atunci inca erau printre noi martori oculari ai evenimentelor, dar nu erau inca masinile de inregistrat discutii si nici camerele digitale. De-a lungul anilor, mai ales in zilele frumoase cand orasul era survolat de Mig-urile de la Deveselu in cautare de tinte, am auzit cateva istorii, mai ales picante, despre aviatorii de pe deal.
Sigur ca nici Sorin Turturica nu a putut rata povestile astea, mai ales ca el e fiu de fiu de teleormanean, nu ca mine, telemormanean din tata-n fiu (adica fiu-meu e teleormanean). Probabil ca si din asta i s-a tras curiozitatea stiintifica pe care si-a satisfacut-o studiind cu atentie documentele arhivelor militare. In ultimul lui an de profesorat, atunci cand Liceul Economic functiona intr-un local imprumutat, Sorin venea miercurea, parca, obosit frant la ora 17 sa-si faca ora cu clasa cea mai “buna” din scoala. Aproape intotdeauna il scapam de corvoada, incitandu-l sa-mi spuna ce minuni mai gasise in ziua respectiva la arhiva de la Pitesti, iar el era bucuros sa-si deserte sacul. Din naveta aceea s-a nascut jumatate din cartea “Teleormanul si Aeronautica” (eu sunt sigur ca e vorba doar de volumul I, mai sunt multe de spus sub titlul asta), publicata cu ajutorul Primariei Rosiori, iar din acea jumate de volum, dezvoltata prin colaborarea cu Alexandru Armă, a venit printre noi lucrarea “Misiuni de sacrificiu – Grupul 1 Vânătoare în apărarea teritoriului naţional (aprilie – iunie 1944)”.
Cartea a fost prezentata publicului in ziua de 27 octombrie, la Cercul Militar National, Galeria de Arta, in cadrul Salonului de Carte “Polemos”.Activitatea a fost deschisa de domnul Adrian Pandea, directorul Editurii Militare.In sala, ca la orice eveniment important, au fost oameni importanti: domnul general Ion Dobran, doamna Eleonora Arbanas, presedintele Fundatiei “Erou capitan aviator Alexandru Şerbănescu”, doamna Ana-Maria Vizanty, domnul profesor doctor Valeriu Avram, domnii Dan Antoniu, Dan Melinte, Constantin Iordache, Gheorghe Vartic, Aurel Bucur, Dragos Dobre, Mihai Grecea, familiile lui Sorin si Alex, si, cu voia dumneavoastra, eu, ultimul pe listă.Primul care a prezentat cartea a fost dl prof. dr. Valeriu Avram. De fapt, nici nu avea cum sa dea inapoi, doar domnia sa si-a asumat raspunderea pentru valoarea volumului semnand “Cuvantul inainte”.A urmat la cuvant dl general Ion Dobran. Scurt si emotionant, ca intotdeauna : « Primul pilot de vânătoare român din război a fost Şerbănescu ; iar ultimul sunt eu, pentru că numai eu mai sunt în viaţă … »Cei doi autori, in ordinea vârstei, au explicat celor prezenti cat de usor, prin pasiunea cu care au cercetat materialul şi au redactat textul, dar şi greu, prin contradictiile apărute, uneori, între surse, a fost să scrie cartea în discutie.

« Bătrânul », adica Sorin Turturică(eu imi amintesc cand in spatele lui era tabla, sau harta de istorie, iar in fata lui clasa de elevi, plus, uneori, eu: figura lui nu s-a schimbat deloc!)

Mai tânărul, cu doi ani, Alexandru ArmăIn final, aşa cum se obişnuieste, cei prezenţi au obţinut autografe pe volumele achiziţionate

Eu i-am felicitat sincer pe cei doi cercetători pentru reuşita lor. Sunt sigur că nu se vor opri aici, surse istorice de cercetat mai sunt o mulţime iar curiozitatea lor (si a noastra, consumatorii de carte de istorie) e foarte mare.
Nu pot încheia fără a-i mulţumi, si de aici, domnului Adrian Pandea, directorul Editurii Militare, pentru amabilitatea cu care a raspuns rugamintii mele de a dona bibliotecii Liceului Economic-Administrativ din Rosiori doua exemplare ale lucrarii fostului profesor al acestui liceu. Carţile au intrat deja in biblioteca si sunt sigur ca vor avea numerosi cititori.

Vezi profilul utilizatorului

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum