Asociatia Culturala Mileniul 3

Asociatia Culturala Mileniul 3 din Rosiorii de Vede este fondata de un grup de iubitori de literatura si alte arte, care incearca sa lupte impotriva eliminarii lecturii dintre preocuparile omului contemporan.


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Centenar Henri Coanda la Perisor

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 Centenar Henri Coanda la Perisor la data de Lun Sept 27, 2010 10:57 am

Duminica, 26 septembrie. E Ziua Limbilor Straine, dar o s-o sarbatorim pe 27, pentru ca la Perisor are loc celebrarea Centenarului primului avion cu reactie din istorie, cel proiectat si construit de Henri Coanda.
Inspirati, cei de la ARPIA Craiova, ajutati de Primaria comunei Perisor si de ATRECO, au organizat acest eveniment la Perisor, acolo unde Coanda si-a petrecut o parte din copilarie. Ajutat de pritenul nostru Claudiu, am ajuns la fata locului cu o ora si ceva inainte de ora oficiala, ceea ce mi-a oferit ocazia sa vizitez, cu interes, muzeul “Henri Coanda”.


Vezi profilul utilizatorului

2 Re: Centenar Henri Coanda la Perisor la data de Lun Sept 27, 2010 11:08 am

Muzeul are si o sectie etnografica:
Vezi profilul utilizatorului

3 Re: Centenar Henri Coanda la Perisor la data de Lun Sept 27, 2010 11:21 am

La exterior, un bust al marelui savant, realizat de sculptorul Popescu; era flancat de o garda de onoare:

In dreapta, dovada ca ideea cercetatorului roman a fost buna: un avion cu reactie, de tip IAR 93, nr. 109:
Vezi profilul utilizatorului

4 Re: Centenar Henri Coanda la Perisor la data de Lun Sept 27, 2010 10:54 pm

Acum sa trecem la ceremomia propriu-zisa:
Muzica militara intoneaza Marsul de intampinare si Garda de Onoare a prezentat onorul, dupa care s-a intonat Imnul National.Imediat, soborul de preoti a savarsit un Te Deum.S-a- depus coroane de flori la bustul lui Henri Coanda, din partea Primariei si Consiliului Local Perisor, ARPIA Craiova, Garnizoanei Craiova si Aeroportului International Craiova.
Vezi profilul utilizatorului

5 Re: Centenar Henri Coanda la Perisor la data de Lun Sept 27, 2010 11:50 pm

In continuare, toata lumea s-a deplasat pe terenul de sport al scolii cu clasele I-VIII “Henri Coanda”, unde a avut loc festivitatea de omagiere a lui Henri Coanda.
A deschis discutia doamna Mirela Chipirlin, primarul comunei perisor. Foarte emotionata, doamna primar si-a exprimat mandria pentru faptul ca un mare savant, poate printre cei mai important al natiunii romane, este legat de tinutul pe care il pastoreste domnia sa.Doamna primar a inmanat, apoi, microfonul, domnului Comandor Mitica Mirea, presedintele ARPIA Craiova, care a fost, in continuare, moderatorul festivitatii.Au mai luat cuvantul:

Doamna directoare a Scolii “Henri Coanda”Domnul General Iosif Rus, presedintele ARPIAPersonalitati ale judeului Dolj si ale comunei Perisor, imi pare rau ca nu am putut retine numele tuturorIn continuare a fost lansata lucrarea “Henri Coanda, expresie a spiritului creator romanesc pe plan universal”, de Gheorghe Zarioiu si Ion R. Popa. Dl Gen. Zarioiu, bolnav, nu a putut fi de fata, dar a prezentat lucrarea dl prof. Popa.

A fost sustinut de doi colegi cercetatori craioveni.

A inchis discutia dl inginer Sorin DineaLe clou du spectacle a fost demonstratia aeriana din final. Dintr-o Vilga au fost lansati 3 parasutisti, printre care Cristian Smarandache, cel care i-a inmanat directoarei scolii “Henri Coanda” un tricolor, pe care cei trei l-au adus din vazduh.

In final am asistat la un zbor al avionului IAR 99 de la Centrul de Cercetari In Zbor (sper sa nu gresesc) de la Craiova. Domnul Comandor Mirea, fost pilot de 99, a prezentat evolutiile. Pacat ca nu am eu obiectivul care sa aduca mai aproape de ochi frumosul avion.Dupa incheierea festivitatilor, atmosfera ceremonioasa a fost inlocuita cu cea de sarbatoare. Pe scena au urcat artistii de muzica populara Maria Ciobanu, Mitu Stoian si ... nu mai stiu, care i-au distrat pe perisoreni.
A fost o manifestare frumoasa, demna de memoria marelui nostru compatripot. Sa speram ca toate promisiunile exprimate acolo vor fi respectate.

Vezi profilul utilizatorului

Continut sponsorizat


Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum